| Industrins Jämställdhetspris

”Jämställdhet krävs för att vi fortsatt ska vara innovativa och konkurrenskraftiga”

Jämställdhet är ett av huvudmålen i ABB:s strategi för att fortsätta vara ett innovativt och internationellt konkurrenskraftigt industriföretag. Det handlar inte bara om mindre jargong på arbetsplatsen, utan om bättre resultat i hela verksamheten, säger Linda Wennberg, enhetschef på ABB Smart Power i Västerås, som tillsammans med kollegorna tog emot Industrins jämställdhetspris 2021.

På ABB är det lika självklart att arbeta med jämställdhetssiffor som med uppföljning av till exempel ebit- och lagernivåer. Det är inte så svårt som många tror, men kräver fokus, uppföljning och förståelse för varför jämställdhet är viktigt, i hela verksamheten.

Vad har jämställdhetspriset betytt för er verksamhet?

– De som arbetat mycket med det här känner en stor stolthet och har fått mycket uppmärksamhet inom ABB. Vi har spridit och stärkt jämställdhetsarbetet både i Sverige och globalt. Även andra stora företag har benchmarkat vårt arbete. Det är jätteroligt att priset har så stor påverkan och inspirerar oss till att fortsätta jobba vidare för att attrahera alla talanger, säger Linda och ler.

Rekrytera fler kvinnor

Forskning från bland annat McKinsley och Fortune visar att en balans mellan kvinnor och män på arbetsplatsen ger mer dynamik och kreativitet. När fler perspektiv, erfarenheter och personligheter vävs samman, ökar förmågan att utveckla problemlösning, innovationer och nya arbetssätt i verksamheten. Det blir också lättare att rekrytera nya talanger, eftersom en inkluderande och dynamisk arbetsplats är en mer attraktiv för både kvinnor och män.

Inom jämställdhet har Lindas enhet haft ett fokus på att rekrytera fler kvinnor i ledande positioner. När 2021 års jämställdhetspris togs emot hade enheten 41 procent kvinnliga chefer, 50 procent kvinnor i ledningsgruppen samt 35 procent kvinnor totalt på enheten. Idag är målet att öka andelen kvinnor totalt till 38 procent samt att ligga kvar på samma nivå på ledande positioner.

– Den stora förändringen som skett sedan 2021 är att jag nu, i min nya roll, jobbar på samma systematiska sätt med rekrytering av kvinnor även för våra fabriker inom Smart Power i Europa. Varje kvartal följer vi upp kvinnor i ledande positioner och där har vi lyckats bra. Vi startade på 25 procent kvinnliga chefer och idag ligger vi på 28 procent med målet att nå 30 procent. Under 2023 ökade vi andelen kvinnliga rekryteringar i stort från 20 till 50 procent i Tyskland och Frankrike, berättar Linda.

Tips till andra

I Sverige har ABB:s jämställdhetsarbete varit strukturerat och integrerat i verksamheten sedan några år tillbaka. En förutsättning för att det ständiga arbetet ska fortskrida och få effekt menar hon.

– Det är ett evighetsarbete som man aldrig blir klar med. Vår erfarenhet är att så fort vi tappar fokus så ramlar vi tillbaka i gamla mönster. När vardagsstressen kommer ifatt är det lätt att ta förhastade beslut, till exempel i rekryteringar. Det är viktigt att hitta en balans där som passar företaget.

I en bransch där män är överrepresenterade kan det ibland ta lite längre tid att hitta de kvinnliga talangerna. Men de finns och är tillräckligt många för att fylla rekryteringsbehovet för ABB.

– Det handlar om att nå ut till rätt personer och genomgående ha fokus på att attrahera kvinnor i rekryteringsprocessen. Vi tar också alla chanser att lyfta fram kvinnor i olika sammanhang, så att andra ser att de har samma karriärmöjligheter som män. Det blir en positiv snöbollseffekt, avslutar Linda.

Nominera till årets jämställdhetspris

Vem som helst är välkommen att nominera industriföretag med kollektivavtal, som genomfört viktiga insatser som främjar jämställdhet. Fram till den 8 maj 2024 kan du nominera.

Utdelningen av Industrins jämställdhetspris 2024 kommer i år att ske i samband med Industridagen den 23 september på World of Volvo i Göteborg.

Om industrins jämställdhetspris

Att arbeta strategiskt och målinriktat med jämställdhet är ett arbete som förtjänar att belönas och uppmärksammas, och därför delar Industrirådet årligen ut ett pris till företag som genomfört viktiga insatser som främjar jämställdhet. Industrirådet består av industrins fem fackförbund och elva arbetsgivar- och branschorganisationer; Grafiska Företagen, Gröna arbetsgivare, Industriarbetsgivarna, IKEM, Jernkontoret, Livsmedelsföretagen, Skogsindustrierna, Svemin, Teknikföretagen, TEKO, Trä- och Möbelföretagen, GS-facket, IF Metall, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges Ingenjörer och Unionen.